Home / Reizen / Gratis vliegen met frequent flyer miles
frequent-flyer-program

Gratis vliegen met frequent flyer miles

Bijna alle grote luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten frequent flyer-programma’s aan. Wanneer je vliegt spaar je punten voor “award vluchten” en allerlei andere extra’s. Hoe meer je vliegt; hoe meer je spaart. Reizigers die extreem veel vliegen komen daarnaast in aanmerking voor frequent flyer-cards met “elite-status”. Met Gold of Platinum cards krijg je bijvoorbeeld toegang tot lounges en maak je kans op upgrades. Iedereen kan een frequent flyer-card aanvragen door je aan te melden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Maar kun je met frequent flyer-miles ook echt geld besparen op je vliegtickets?

Gratis vliegen met frequent flyer mijlen?

Voor elke vliegreis die je maakt krijg je punten, meestal gebaseerd op het aantal mijlen dat je vliegt. Wanneer je genoeg punten hebt gespaard kun je deze inwisselen voor een vliegticket. Gratis vliegen dus? Helaas is dit in veel gevallen niet waar. De award miles gelden meestal enkel voor het ticket en niet voor de overige toeslagen en belastingen. Deze moet u dus nog gewoon betalen. Daarnaast zijn er voor award tickets vaak slechts enkele stoelen beschikbaar.

Zodoende is het van belang dat indien je een award ticket wil boeken, je ook eens vergelijkt of je niet elders een ticket kan vinden die goedkoper is, dan de belastingen van je award ticket. Hoe vreemd dit ook mag klinken, is dit toch vaak de praktijk. Bijgaande een eenvoudig voorbeeld voor een vlucht van Brussel naar New York, vertrek op 11 november en terug op 18 november. Indien je hiervoor je mijlen gebruikt van American Airlines, betaalt u aan belastingen $410,60. Op dezelfde data kunt u reeds een ticket boeken naar New York voor minder dan $400. Zodoende betaalt u nog minder en kunt u tevens uw gespaarde punten gebruiken voor een beter cadeau.

Brussel – New York met miles voor $410,60

American Airlines

Brussel – New York direct boeken voor slechts $397

Alternatief momondo

Om uw awardmijlen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, geven veel maatschappijen kortingen op bepaalde routes. Een voorbeeld zijn de miles and more kortingen waar u slechts 50% van de punten nodig heeft voor de geselecteerde vluchten.

Tot slot is het ook vaak mogelijk om de punten op een andere manier te besteden. Indien u niet de tijd heeft voor een vlucht, of u komt er achter dat de belastingen inderdaad zeer hoog zijn, kunt u altijd kiezen om een cadeau te kopen. Dit kan bijvoorbeeld in de Worldshop van Lufthansa of de Flying Blue store van KLM Airfrance. Andere mogelijkheden zijn vaak het gebruik van uw mijlen voor een hotelovernachtingen of een huurauto.

Hoe lang zijn de punten geldig?

Luchtvaartmaatschappijen hanteren hier inmiddels duidelijk verschillende regels. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je binnen een bepaalde termijn een nieuwe vlucht maken. Andere maatschappijen zijn flexibeler en stellen enkel de eis dat er binnen een bepaalde termijn nieuwe punten gespaard moeten worden. Dit kan met een vlucht, maar bijvoorbeeld ook met aankopen. Bijvoorbeeld binnen het American Airlines Aadvantage programma krijg je ook miles bij verschillende webwinkels. Dit betekend dat indien je miles bijna verlopen je middels een kleine aankoop van slechts enkele dollar je de geldigheid van je miles weer kan verlengen. Tot slot zijn er programma’s waar gespaarde mijlen niet eindeloos houdbaar zijn. Het spaarprogramma van Lufthansa Miles and More is hier een voorbeeld van.

Wanneer krijg ik elite-status?

Voor elite-status moet je veel vliegen. Maak je niet genoeg vluchten in een jaar, dan raak je jouw “level-status” weer kwijt. Het hebben van een Silver, Gold of Platinum-kaart geeft vele voordelen. Je krijgt ondermeer toegang tot business lounges, krijgt voorrang om in te checken, vaak zijn er aparte rijen voor de veiligheidscontroles, mag u meer bagage meenemen, enzovoorts.

Wat is de beste spaar-strategie?

Om te beginnen is het goed om te vermelden dat je veel moet vliegen alvorens je voldoende punten hebt voor een award ticket. Daarbij komt dat Budget- en chartermaatschappijen (zoals Ryanair en Sunjets) geen frequent flyer-programma’s hebben. Tevens krijg je vaak voor de goedkoopste tickets van lijndienstmaatschappijen minder of zelfs helemaal geen punten. Hieronder de beste manieren om toch binnen een redelijke termijn voldoende punten te sparen.

Tip 1: Kies één award programma per alliantie

Wereldwijd zijn er drie belangrijke vliegtuigallianties (Star alliance, Sky team en One world). Deze allianties werken op verschillende gebieden samen, waaronder hun frequent flyer programma’s. Dit betekend bijvoorbeeld dat als je vliegt met Iberia, maar als frequent flyer lid bent van het programma van American Airlines (beide maatschappijen zijn lid van One World), je de gespaarde punten van Iberia op het account van American Airlines kan laten zetten. Dit kan enkel tussen maatschappijen binnen dezelfde alliantie, waardoor het aan te bevelen is om één programma per alliantie te kiezen. Vermijd het hebben van meerdere programma’s van maatschappijen die onderdeel zijn van dezelfde alliantie.

In onderstaande tabel staan de maatschappijen per alliantie aangegeven.

One World Star Alliance Sky Team
Airberlin Adria Aeroflot
American Airlines Aegean Aerolinias Argentinas
Britisch Airways Air canada Aero Mexico
Cathay Pacific Air China Air Europa
Finnair Air India Air France
Iberia Ana Alitalia
Japan Airlines Asiana Airlines China Airlines
LAN Austrian China Eastern
TAM Airlines Avianca China Southern
Malaysia Airlines Brussels Airlines Czech Airlines
Quantas Copa Airlines Delta
Qatar Airways Croatia Airlines Garuda Indonesia
Royal Jordanian Egyptair Kenya Airways
S7 Airlines Ethiopian KLM
SriLankan Airlines Eva Air Korean Air
LOT Polish Airlines MEA
Lufthansa Saudia
SAS Scandinavian Airlines Tarom
Shenzhen Airlines Vietnam Airlines
Singapore Airlines Xiamen Air
South African Airways
Swiss
TAP Portugal
Thai
Turkish Airlines
United
Tip 2: Bekijk de andere manieren van sparen

Veel programma’s bieden naast de mogelijkheid om punten te sparen met vluchten ook de mogelijkheid om via andere partners punten te sparen. Dit kan bijvoorbeeld bij hotelketens en autoverhuurbedrijven.

Tevens bieden veel programma’s een eigen creditcard. Wanneer je alle betalingen, dus ook boodschappen en benzine-uitgaven, via jouw creditcard laat lopen, dan gaat het sparen een stuk sneller. Let wel op eventuele transactiekosten voor het gebruik van deze kaart en de kosten van de kaart zelf. Bepaal goed of deze kosten van het hebben van een kaart opwegen tegen het voordeel van sneller punten sparen.

Tip 3: Vergeet de kaarten niet als u voor uw werk reist

Indien u veel onderweg bent voor uw werk, zal dit zeker helpen om sneller punten te sparen. Zeker met tickets in business class gaat uw puntenaantal snel omhoog.

Conclusie

Loont het de moeite om mij in te schrijven voor een frequent flyer programma? Wij zijn van mening van wel. Immers baad het niet, dan schaad het niet. Het inschrijven op deze programma’s is gratis en indien u rekening houd met bovenstaande spaartips, is het nog steeds mogelijk om op kortere termijn punten te sparen. Zeker na een lange reis heb je vaak al voldoende punten voor een korte vlucht of upgrade in Europa of een cadeau uit de award winkel.

One comment

  1. ‘Je kunt het beste kijken bij welke maatschappij in een alliantie je de meeste miles spaart. Je mag namelijk je frequent flyer-pasnummer van een andere maatschappij uit dezelfde alliantie opgeven bij het boeken. Als ik vlieg met KLM geef ik meestal mijn Delta-nummer op.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>