Home / Reizen / 10 tips: Voorkom extra kosten voor mobiel internet in het buitenland
data-roaming-beach-phone

10 tips: Voorkom extra kosten voor mobiel internet in het buitenland

Wie kent niet een verhaal van een torenhoge telefoonrekening na een vakantie in het Buitenland. Recent overkwam dit de Schotse Shannon Mills (19) die na een vakantie in Turkije een gigantische telefoonrekening van ruim 30.000 euro kreeg. In de meeste gevallen komt deze hoge rekening door het dataverbruik tijdens de vakantie. Zodoende hierbij 10 tips om zorgeloos op vakantie te gaan en toch bereikbaar te zijn.

Waar komen deze extra kosten voor het dataverbruik vandaan? De reden voor deze hoge kosten is roaming. Roaming is het gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider. Indien je op vakantie bent in het buitenland, maak je gebruik van het netwerk van een andere leverancier. De kosten voor gesprekken, berichtjes en dataverbruik in het buitenland vallen meestal buiten je normale bundel. Je betaalt apart voor de kosten op het gastnetwerk waarop je zit. Dat kan flink oplopen.

Voorbereiding

Om te voorkomen dat enkele weken na je vakantie elke herinnering wordt vernietigd door de telefoonrekening geven we tips in drie categorieën: de voorbereiding, de dag van vertrek en je daadwerkelijke vakantie. Het geheim schuilt zoals altijd in de voorbereiding. Daar maak je het verschil voor veilig gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Tip 1: Neem een buitenlandbundel

Check voordat je op reis gaat of je provider een speciale bundel heeft voor het buitenland. Zo heeft proximus de Daily Travel Surf, waarmee je voor 50MB per dag kan surfen op je mobiel. Ook andere providers bieden soortgelijke opties aan. De ruim vier euro per dag is niets in vergelijking met de kosten die je voor hetzelfde verbruik zou hebben zonder deze bundel. Altijd aanzetten.

Nu zegt 50 MB de meeste mensen niet zo heel veel. Want hoeveel is dat nu eigenlijk? De beste manier om hier een antwoord op te geven is door je laatste telefoon afrekening te pakken en op te zoeken wat je normaal verbruikt. Vermijd verder het bekijken van video’s (5.8MB/min 3G – 30MB/min – 4G) en gebruik voor het bellen via Skype, Viber of Whatsapp bij voorkeur een 3G netwerk (500Kb/min) en niet een 4G (24MB/min).

Tip 2: Stel een datalimiet in

Ondanks alle databesparende tips is het altijd verstandig om een limiet op je dataverbruik in te stellen. Tevens kan je provider tussentijds berichten sturen om je te informeren over je dataverbruik, bijvoorbeeld indien je 80% of 100% van je limiet verbruikt hebt.

Tip 3: Google Maps offline kaarten

Google Maps kan je allergrootste vriend zijn tijdens de vakantie. Toch zijn we bang om juist hier de boot in te gaan. Omdat de gedachte is dat dit juist een grootverbruiker is. Met als gevolg dat op het moment dat je internet het hardst nodig hebt je roamingloos blijft. Is dat wel terecht? Het verbruik van online navigatiesoftware is lastig te berekenen. Het is enorm afhankelijk of je te voet of per auto bent. Lopend kost navigeren bijna niets aan data. Google Maps heeft slechts 150KB tot 200KB nodig per kaart. In de auto is dat natuurlijk een ander verhaal. Je haalt per minuut één nieuwe kaart op. In totaal dus 12 MB per uur. Zelfs dat valt nog enorm mee.

google-maps

Dataverbruik valt dus mee. Roaming kan zonder zorgen worden geactiveerd. Het navigeren verder kost weinig data. GPS, waarmee je eigen positie wordt bepaald, gebruikt geen noemenswaardige data maar heeft wel een actieve verbinding nodig voor Google Maps. Toch kan het nog beter, door er een besparend schepje bovenop te gooien. Het best bewaarde geheim is dat je met een goede voorbereiding Google Maps kunt gebruiken zonder dat het je data kost: door de kaarten van te voren op te slaan. De optie zit verstopt in de app, waar we gemakshalve vanuit gaan dat je die hebt geïnstalleerd. Kies het gebied dat je offline wilt halen in Google Maps. Je kunt grote selecties maken, bijvoorbeeld van Parijs. Links bovenaan naast de adresbalk klik je op het menu. Kies voor Mijn plaatsen en dan Dit kaartgebied offline beschikbaar maken. Wil je echt een reis maken dan moet je dit meerdere keren herhalen over de route heen. Dat is even werk, maar je kunt overal tijdens je reis gewoon navigeren. Meer dan de moeite waard!

Dag van vertrek

Is de grote dag eenmaal daar dan moet je belangrijke aanpassingen doen binnen de instellingen van je telefoon. Want nu wordt het spannend. In Nederland hoef je doorgaans geen zorgen te maken om dataverbruik. Straks op je vakantiebestemming wel. Elke MB telt.

Tip 4: Stop automatische downloads

De belangrijkste instelling is de beperking van updates van al je apps via een mobiele verbinding. Tegenwoordig werken apps zichzelf in de achtergrond bij. Superhandig in Nederland, een echte no go bij dataroaming. Want het gaat vaak om vele, vele megabytes. Heb je een iPhone, haal de updates alleen via wifi binnen. Dat doe je door via Instellingen en daarna iTunes en App Store de optie Gebruik mobiele data uit te schakelen. Android heeft het beter voor elkaar. Hier staat het standaard uit, maar controleert voor de zekerheid of het echt uitstaat. Dat kan in de Play Store, te bereiken via Apps. Je vindt het onder het menu (drie liggende balkjes onder elkaar) bij Instellingen. Kijk of Apps alleen via wifi automatisch bijwerken is geselecteerd bij Apps automatisch bijwerken.

Tip 5: Stop automatische video’s Facebook

Video is een echte grootverbruiker als het om data gaat. Wees voorzichtig met het kijken van YouTube-filmpjes in het buitenland. Ook Facebook is een echte videogebruiker geworden. Filmpjes worden namelijk automatisch afgespeeld in je tijdslijn. Dat wil je niet tijdens vakantie en dus schakel je het uit. In de app open je de Accountinstellingen en kies je voor Video’s en foto’s. Bij Automatisch afspelen heb je diverse mogelijkheden. De handigste is Alleen Wi-Fi gebruiken. Op die manier voorkom je ongewenst dataverbruik.

Tip 6: Voorkom mobiele data apps

Ook andere apps zijn geniepige datagebruikers. Geen nood, je kunt per app aangeven of ze wel of niet gebruik mogen maken van mobiele data. iPhone-bezitters navigeren naar de Instellingen en Mobiel netwerk. Swipe naar beneden totdat je bij de lijst Gebruik mobiele data voor komt. Afhankelijk van de hoeveelheid apps ben je hier kort of lang bezig. Per app moet je aangeven of ze wel of geen toestemming krijgen. Let wel: standaard heeft élke app toestemming. Voor Android navigeer je naar Apps, Instellingen, Gegevensgebruik/Datagebruik. Daar kies je voor het menu, te herkennen aan de drie liggende streepjes boven elkaar. Je hebt de keuze uit alle apps beperken of per app. Selecteer de app naar keuze en selecteer Achtergrondgegevens beperken. Achtergrondgegevens verlopen dan voor deze apps alleen via wifi.

Tip 7: Automatische download foto’s WhatsApp

WhatsApp is typisch een app die je juist wél doorlopend wilt gebruiken. Ook via een mobiele dataverbinding. Dat is prima te doen zoals je in het eerdere schema hebt gezien. Een tekstbericht kost amper 1 KB. Met één uitzondering: foto’s! WhatsApp haalt deze automatisch binnen. Zo schakel de je de automatische download van foto’s uit in WhatsApp. Gebruik je een iPhone dan navigeer je in WhatsApp naar Instellingen en vervolgens Chatinstellingen. Bij Media auto. Downloaden kies je de gewenste optie. Je kunt foto’s, geluid en video afzonderlijk van elkaar instellen. Zet alle opties op Wi-Fi. Voor Android werkt het vergelijkbaar. Kies in de app voor Instellingen en Chatinstellingen. Hier heet de optie Media automatisch downloaden. Neem dezelfde stappen als bij iPhone.

Tip 8: stop automatische video’s Instagram

Laatste stap voordat je op reis kunt is een aanpassing in Instagram. Net als Facebook heeft deze populaire app de (in deze situatie vervelende) gewoonte om automatisch video’s af te spelen. Onder Android open je de app en kies je voor de instellingen (drie balkjes onder elkaar). Selecteer bij Video’s de optie Gegevensgebruik en kies voor Vooraf laden alleen via Wi-Fi. Voor de iPhone is de procedure gelijk, behalve dat het icoon van de instellingen er uitziet als een tandwiel.

Op vakantie

Ready, set, go! Je hebt de belangrijkste instellingen gewijzigd. Je telefoon update zich niet meer vanzelf en je hebt zelf bepaald welke apps toch mobiele data gebruiken. En zelfs daar zijn aanpassingen in gedaan. Je blijft nu zorgeloos bereikbaar. Maar… wees alert.

Tip 9: Bellen via wifi

Dataverbruik staat of valt met slim gebruik. Wees verstandig en kies altijd voor wifi wanneer je de kans hebt. Gratis wifi-netwerken vind je overal. Populair zijn de McDonalds en Starbucks van deze wereld. Dit is ook het moment om lange telefoongesprekken te voeren. Tegenwoordig kun je bellen via WhatsApp. Dat werkt redelijk goed, al zit er soms wat vertraging in het gesprek. Je belt in de app door op het telefoonicoontje te klikken als je in de chat zit met degene met wie je wilt bellen. Dit is vooral een interessant alternatief als je ergens ver weg zit. Bellen hoeft overigens niet altijd via wifi.

Tip 10: Gebruik mifi

Het mooiste zou zijn indien je altijd toegang hebt tot Wifi. Helaas is er nog lang niet overal WiFi. Maar er is een oplossing, Mifi! MiFi (Mobile Wifi) is een verzamelnaam voor draadloze routers die een 3G-signaal kunnen omzetten in WiFi. Doe je dat met je eigen simkaart, dan heeft het uiteraard geen zin, want dan ben je alsnog de hoofdprijs kwijt. De truc is het aanschaffen van een prepaid data-simkaart in het land van je bestemming. Dat simkaartje plaats je in je MiFi-router, en voila, je smartphone pikt het draadloze netwerk op. Enige nadeel is wel dat je moet investeren in een Mifi-router (vanaf +/- 65 euro). Een goede plek voor het vinden van MiFi-routers is de mifiwinkel.

Mifi

Bron: Lifehacking.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>