Home / Overig / Spaarkaarten: Welke tankbeurt geeft u de beste cadeaus
esso

Spaarkaarten: Welke tankbeurt geeft u de beste cadeaus

Meer dan een half miljoen Belgen heeft een bedrijfswagen die ook privé gebruikt wordt. Dat blijkt uit schattingen van sectorfederatie Febiac. Dit is ruim 10% van het Belgische wagenpark. Bij deze bedrijfsauto zit veelal ook een tankpas, die je in staat stelt om op kosten van de baas te tanken. Maar waar kunt u dit het beste doen?

Indien u een zelf uw benzine of diesel moet betalen kunt u het best op zoek gaan naar het goedkoopste tankstation, zonder daarvoor natuurlijk teveel te moeten omrijden. Een goede website hiervoor is vroom.be. Echter indien je een tankpas hebt van de baas ben je vaak aangewezen op de grotere brandstof aanbieders of op tankstations langs de snelwegen die bijvoorbeeld DKV accepteren.

Hierdoor kan het interessant zijn om een klantenkaart te nemen bij een leverancier, waardoor je privé spaart voor kortingsbonnen of producten. Wij nemen deze spaarprogramma’s eens onder de loep om privé het meeste voordeel te behalen indien de baas betaalt.

De vergelijking

In België zijn er vijf grote leveranciers die tankstations hebben langs onze snelwegen (Esso, Shell, Texaco, Total en Q8). Wij zetten dan ook deze vijf aanbieders op een rij. Tevens berekenen wij het saldo wat u aan “cadeaus” kan verdienen aan de hand van een voorbeeld. Stel u rijdt zeer regelmatig hetgeen neerkomt op 800km per week. Voor deze 800km heeft u 42 liter brandstof nodig. Verder koopt u geen additionele producten, dus u spaart enkel punten door elke week 42 liter te tanken. Wij hebben de uitkomst samengevat in onderstaande tabel. Het voorbeeld geeft de waarde van de hoeveelheid punten in een jaar weer.

Leverancier Spaarprogramma Punten Uitbetaling Voorbeeld
Esso Esso extras 1L = 1 punt 1250 punten = 5 euro 1l = 0,004 euro €   13,10
Shell Geen N.v.t.
Q8 Plus Kaart 2l = 1 punt 500 punten = 5 euro 1l = 0,005 euro €   10,92
Texaco Geen N.v.t.
Total Total Club 5L = 1 punt 40 punten = 1 euro 1l = 0,005 euro €   10,40

Esso

Het loyaliteits-programma Esso heeft Esso-extras. Hier krijgt u punten voor elke liter benzine die je tankt of smeermiddelen die je koopt aan het tankstation. Daarnaast krijg je extra punten indien je voor een Supreme brandstof kiest of indien je regelmatig terugkomt. Zo verdien je 100% extra bonuspunten wanneer je binnen 4 dagen na uw laatste tankbeurt 25 liter brandstof of meer tankt en 50% extra bonuspunten binnen 8 dagen. Door deze bonuspunten is dit voornamelijk een interessant programma indien u veelvuldig tankt.

Voor het inwisselen werkt Esso met cadeaubonnen bij Bol.com, Hema, Decathlon, Fnac, Galeria INNO, A.S. Adventure, Vanden Borre, Gamma, Casa en Bongo.

+ Interessant programma voor grote verbruikers door bonuspunten  – Vergoeding per liter is het laagste, dus niet interessant voor kleine verbruikers
+ Cadeaubonnen verkrijgbaar van veel verschillende winkelketens

Shell

Shell biedt loyaliteitsprogramma’s aan in 24 landen wereldwijd, maar niet in België. Hierdoor kunt u geen punten sparen in België indien u bij Shell tankt.

Texaco

Texaco heeft besloten een nieuw spaarprogramma te ontwikkelen. Dit betekende dat hun loyaliteitsprogramma Stars per 1 juni 2015 is stopgezet. Er kunnen dus momenteel geen punten gespaard worden. Wel kunnen gespaarde punten nog worden ingewisseld voor cadeaus. Het is momenteel afwachten wanneer Texaco hun nieuwe spaarprogramma en wat hier de voorwaarden voor zijn.

Total

Total kent zijn eigen Total Club. Ook hier verdient u punten die u kunt inwisselen voor benzine, cadeaus of kunt gebruiken om in de shop van een Total station. Voor elke 5 liter krijgt u een punt.

Daarnaast krijgt u als trouwe klant van de total club ook nog eens gratis pechverhelping in België en in 35 Europese landen. Hiervoor moet u iedere 3 weken minstens 25 liter tanken. Deze extra service zal niet noodzakelijk zijn voor uw bedrijfsauto, maar indien u nog een tweede auto thuis heeft, kan het juist interessant zijn om hiervoor bij total te tanken.

+ Gratis pechverhelping –          Punten per 5 liter i.p.v. per liter
–          Beperkte cadeaushop

 Q8

pluskaart

Q8 heeft de samenwerking gezocht met de Delhaize groep en werkt met de Plus kaart. Met deze kaart spaart u bij Q8, Delhaize en andere partners zoals Tom&Co, Di en Planet Parfum punten. U spaart 1 punt voor elke 2 euro die u uitgeeft. Zodra er 500 punten op uw kaart staan kunt u deze inwisselen voor een voucher van 5 euro, die u vervolgens bij Delhaize kan inwisselen.

+ Spaarprogramma met andere partners –          Punten enkel in te wisselen bij Delhaize en partners
–          Punten per 2 liter ipv per liter

Conclusie

Het is natuurlijk altijd meegenomen indien u “gratis” spaart voor een extra cadeau. In het geval van een bedrijfsauto is dit vaak het geval en is het zeker interessant om te tanken bij een leverancier met spaarprogramma. Echter reken er wel op dat de verdiensten klein zijn. In ons voorbeeld net iets meer dan 10 euro per jaar. Hierdoor kan een gecombineerd spaarprogramma zoals de Pluskaart (Q8) interessant zijn indien u regelmatig toch al bij Delhaize winkelt. Hierdoor zult u sneller sparen. De Total club is vooral interessant indien u de pechhulp kunt gebruiken voor een ander voertuig binnen uw gezin. Tot slot is de Esso extras kaart vooral interessant voor de grootverbruikers. Door de bonussen die er te krijgen zijn, zult u hier het snelst sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>