Home / Overig / Ooglaseren: wat kost het?
oogoperatie

Ooglaseren: wat kost het?

Steeds meer mensen willen van hun bril of contactlenzen af en besluiten om een ooglaserbehandeling te ondergaan. Ondanks deze groeiende vraag blijkt dat mensen weinig afweten van de verschillende technieken, risico’s of de prijs van een behandeling. Het mag duidelijk zijn dat wij allemaal de beste kwaliteit willen, zonder hiervoor teveel te betalen. Hierbij een overzicht van de gebruikte technieken en de prijzen van de verschillende ooglaserklinieken in België

De gebruikte ooglasertechnieken

PRK/LASEK, femto-LASIK en ReLEx smile: overeenkomsten

Alle ooglasertechnieken gebruiken hetzelfde principe. Door de vorm van uw hoornvlies te veranderen, corrigeert een oogchirurg de breking van het licht in het oog. Het hoornvlies kan blijvend gecorrigeerd worden als de chirurg de diepe laag, het stroma, behandelt. Van het stroma weten we dat het zijn vorm behoudt na een ooglaser-behandeling. Het epitheel (de meest oppervlakkige laag) doet dat niet en neemt na de behandeling opnieuw zijn oorsprokelijke vorm.

Alle procedures zijn snel. Met de huidige generatie apparatuur duurt een behandeling slechts 5 à 10 minuten. Omdat de behandeling zo snel voorbij is, ervaart u deze niet als onaangenaam.

Alle technieken zijn eenvoudig te ondergaan. Tijdens een ooglaserbehandeling ligt u op een behandeltafel. Uw oog bevindt zich onder de microscoop van de laser. Tijdens de behandeling vraagt uw oogchirurg u in een knipperend lampje te kijken. Dit lampje is makkelijk te zien.

Alle behandelingen zijn pijnloos omdat de chirurg uw oog goed verdooft met druppels. Dit betekent dat u wel voelt dat er iets gebeurt maar dat u daar geen last van ondervindt.

Alle technieken hebben dezelfde excellente resultaten voor bijziendheid tussen 0 en -4 op het einde van de herstelperiode. Voor sterktes tussen -4 en -10 geeft ReLEx smile een significant betere gezichtsscherpte na de ingreep in vergelijking met PRK/LASEK en femto-LASIK. Dit resulteert in een lager % herbehandelingen.

Verschillen tussen de behandelingen

Onderstaande tabel geeft de verschillen weer tussen de behandelingen. Uiteraard betreft het hier een algemeen overzicht en kunnen hersteltermijnen individueel afwijken. Toch geeft deze tabel een duidelijk beeld van de voor- en nadelen van de technieken ten opzichte van elkaar.

  PRK/LASEK FEMTO-LASIK ReLEx smile
  Hoe lang toegepast  30 jaar 10 jaar    5 jaar
  Herstel van het zicht    7 dagen 24 uur 24 uur
  Volledige stabilisatie
van het zicht
3 maanden   6 weken   6 weken
  Na de behandeling 3 dagen irritatie, mogelijks
af en toe pijn
  24 uur irritatie   6 uur irritatie
  Risico op
verplaatsen, scheuren
of verlies van de hoornvlies flap
Nee    Ja   Nee
  Droogte van het oog
na de behandeling
Ja, tijdelijk Ja, uitzonderlijk   Nee
  Herbehandeling noodzakelijk 4 % 7 %  1 %

Risico’s

De risico’s van ooglaseren zijn klein, maar niet uitgesloten. Er is een aantal zaken waar een cliënt die ooglaserbehandeling overweegt, rekening mee moet houden alvorens te besluiten:

Over- of ondercorrectie na een ooglaserbehandeling

Het kan voorkomen dat een behandeling de eerste keer niet het gewenste resultaat oplevert. Dat kan betekenen dat de persoon na de behandeling nog steeds licht bij- of verziend is. Dit is de zogenaamde ondercorrectie. Er is dan nog een ooglaserbehandeling nodig om tot een optimale correctie te komen.

Het kan ook betekenen dat er te veel van het hoornvlies is afgehaald, waardoor overcorrectie plaatsvindt: bijziendheid is dan verziendheid geworden of andersom. Dit is moeilijker te corrigeren dan ondercorrectie, maar ook hier is een extra ooglaserbehandeling nodig.

Lichtgevoeligheid en droge ogen

Sommige personen blijven na de ooglaserbehandeling last houden van fel licht, vooral in het donker (nachtblindheid). Dit gaat vaak gepaard met droge ogen die stroef aanvoelen. De nachtblindheid is te corrigeren met een Wavefront-lasertechniek en de droge ogen kunnen met speciale oogdruppels bevochtigd worden.

Dubbelzien

Wanneer het losgemaakt flapje hoornvlies niet perfect glad teruggeplaatst wordt, kan dit leiden tot golfjes of streepjes die hinderlijk zijn voor de betrokkene. Dubbel zien kan hier ook door veroorzaakt worden. Dit kan meestal verholpen worden door het flapje opnieuw los te maken en glad te strijken.

Infecties en cystes

Het flapje opnieuw losmaken en gladstrijken is ook nodig als er een infectie optreedt en/of er zich een cyste vormt onder het flapje. In dat geval zal de cyste chirurgisch verwijderd moeten worden.

Prijs

De tarieven voor ooglaseren lopen erg uiteen en variëren tussen ongeveer 2000 euro tot 4000 euro voor beide ogen. Het verschil in deze kosten heeft voornamelkijk te maken met de gekozen behandelmethode. De verschillen tussen klinieken voor dezelfde nehandelmethode zijn relatief klein. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de klinieken in belgie met de prijzen voor de meest voorkomende behandelingen.

Kliniek Plaats PRK Lasek Femtolasik Smile
BOLC Drongen (OV) 3200 €
Brussels eye doctors Brussel 3500 €
Eye centrum Latem/Eeklo 2600 € 3300 € 3900 €
Focus Eye Clinic Wemmel (VB) 1900 € 3250 €
Goes OogCentrum Antwerpen (A) 1900 € 3300 € 3500 € 3900 €
LRC Sint-Martens-Latem (OV) 3000 €
Medifocus Oud Heverlee (WV) 2800 € 2800 € 3400 € 4000 €
OCK Mol (A) 1990 €
Oogartsencentrum Harelbeke (WV) 2400 € 3000 €
Oogcentrum Dokter Colla Tongeren (L) 2100 €
Ooginstituut Aalst (OV) 2500 € 2500 € 3000 €

Tussenkomst mutualiteit voor een ooglaserbehandeling

Bijna alle muatualiteiten geven een kleine vergoeding indien u een ooglaserbehandeling ondergaat. Het gaat hier meestal om 100€ per oog. Voor meer informatie zie: Het beste ziekenfonds van België

Goedkoop alternatief: Laat u behandelen in Turkije!

Steeds vaker wordt de beslissing genomen om de behandeling niet in België te ondergaan, maar om de behandeling te laten plaatsvinden in Turkije. De reden voor deze keuze is eenvoudig, de prijs. Een Lasik/Lasek behandeling aan beide ogen kost slechts 825euro en een Femto-Lasik behandeling 1100euro.

De kwaliteit van deze behandelingen is waarschijnlijk goed. De ervaringen die op het internet gedeeld worden voor de grotere klinieken geven dit duidelijk aan. Toch zijn er risico’s verbonden aan een behandeling in het buitenland. Pas op je bestemming zal de definitieve keuze worden gemaakt of de behandeling doorgaat. In veel gevallen is er een taalbariere tussen patiënt en behandelend arts en zullen ook alle documenten die moeten worden ondertekend niet in het Nederlands zijn. Tenslotte is er nog de nazorg. Alle klinieken in België geven een goed nazorgtraject en indien noodzakelijk zullen zij u nogmaals opereren. Dit verloopt doorgaans zeer vlot. Indien u deze nazorg nodig heeft in Turkije, zal dit betekenen dat u weer moet afreizen, waardoor uw initiële kostenbesparing zeer sterk gereduceerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>