Home / Overig / Kwaliteit van budgetmerk doet niet onder voor A-merk
Boodschappen

Kwaliteit van budgetmerk doet niet onder voor A-merk

De samenstelling van budgetmerken doet niet onder voor huismerken en A-merken. Dit concluderen Franse onderzoekers.

De aan de Franse overheid gelieerde instellingen Anses en Inra hebben laten checken hoe het is gesteld met de voedingswaarde van budgetproducten in supermarkten. Zij onderzochten meer dan 16.000 verwerkte voedingsmiddelen die werden gekocht in de periode 2008 – 2011. Het rapport is woensdag gepubliceerd op de website van Oqali.

De vergelijking betrof A-merken, huismerken, budgetmerken van huismerken en producten van harddiscounters (zoals Aldi en Lidl). Het ging om een vergelijking in de segmenten vleeswaren, graanrepen, snacks, pizza’s, (verse) melk- en yoghurtproducten, ontbijtgranen, frisdranken, chocolade en chocoladeproducten, jam, broodproducten en sauzen.Zij vergeleken meer dan 16 duizend verwerkte voedingsmiddelen met elkaar.

Budgetmerken blijken in samenstelling van ingrediënten niet onder te doen voor de huismerken van supermarkten of A-merken. “Er zijn weliswaar verschillen aan te wijzen, maar die zijn niet te veralgemeniseren en spelen tussen alle producten in alle kanalen”, aldus de onderzoekers.

Wel liet een simulatiemodel zien dat consumenten die uitsluitend boodschappen uit het goedkoopste marktsegment kopen, een licht tekort aan eiwitten zouden kunnen oplopen. Eiwitten zijn van belang voor het onderhoud van het lichaam. Ernstig is deze constatering echter niet volgens Oqali. “Gezien het feit dat de bevolking in het algemeen meer eiwitten binnenkrijgen dan de dagelijkse aanbeveling, zal het uitsluitend consumeren van producten uit de budgetprijscategorie niet tot een voedingstekort of onvoldoende eiwitinname leiden”, aldus de organisatie.

Oqali pleit tot slot van het rapport voor veel uitgebreidere dataverzameling om harde conclusies te kunnen trekken.

Bron: Foodlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>