Home / Hobby / MOOC: Gratis online leren aan MIT, Harvard of de KU Leuven
mooc

MOOC: Gratis online leren aan MIT, Harvard of de KU Leuven

Een MOOC is een Massive Open Online Course, die toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding. Moocs zijn cursussen die via internet worden aangeboden en gratis te volgen zijn.

Naast traditionele studiematerialen, zoals tekst, video’s en cases biedt deze vorm van onderwijs ook de mogelijkheid tot digitale interactie tussen studenten, docenten en assistenten, door middel van discussieplatforms. De cursus is geen bijeenkomst maar eerder een manier van aansluiten van gedistribueerde docenten en leerlingen over een gemeenschappelijk onderwerp of in het veld van de cursus.

Net als gebruikelijke cursussen op een universiteit zijn ook MOOCs niet altijd beschikbaar zijn. De meeste cursussen lopen een semester en het materiaal is pas weer beschikbaar als de cursus weer begint te lopen. Dit heeft tot nadeel dat als je de cursus niet afgerond hebt je moet wachten tot de volgende run. Overigens geven veel MOOCs wel certificaten van deelname, maar geen studiepunten. De voertaal van bijna alle MOOCs is Engels; wil je ‘Massive’ zijn en duizenden studenten trekken, dan is dat waarschijnlijk onmogelijk in het Nederlands.

mooc_zaal

Het ontstaan van MOOCs

In 2011 besloten Sebastian Thrun en Peter Norvig, beiden hoogleraar aan Stanford University, hun cursus Artificial Intelligence open te stellen voor belangstellenden van buitenaf. De belangstelling overtrof alle verwachtingen: 160.000 personen schreven zich in, 23.000 van hen haalden het examen.

Thrun verliet Stanford en lanceerde op 23 januari 2012 het bedrijf Udacity, dat MOOC’s aanbiedt: cursussen die kosteloos beschikbaar worden gesteld via internet. Dit was het begin van een ontwikkeling die het jaar 2012 de benaming Year of the MOOC opleverde. Naast Udacity zagen in 2012 ook Coursera (met o.a. Stanford University en Princeton University als aangesloten instellingen) en EdX (met o.a. MIT, Harvard University en UC Berkeley) het licht. EDX.org is een zeer gerenommeerd platform waar ook de Belgische KU Leuven vanaf november 2015 zijn eerste online cursus zal aanbieden. Na 3 jaar zijn er al ruim 3 miljoen gebruikers en meer dan 500 online cursussen gratis beschikbaar op dit platform.

MOOC Certificaten

De kwaliteit van de MOOCs is over het algemeen zeer hoog. Hierdoor is er eveneens een toenemende vraag naar certificaten van behaalde cursussen. Deze certificaten worden steeds waardevoller. In Nederland kunnen universitaire studenten al via MOOCs officieel studiepunten halen. In België kan dit nog niet, echter is ook hier een toenemende aandacht voor deze ontwikkeling.

Bezoek zodoende zeker eens een MOOC platform en ontwikkel je verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>