Home / Hobby / Goedkoop printen: Print bewust en bespaar veel geld!
Printer-Ink

Goedkoop printen: Print bewust en bespaar veel geld!

Een goede printer tik je tegenwoordig al op de kop voor minder dan 100 euro, maar de grootste kostenpost zit vaak in de inkt of toner. Hoe zuiniger je hiermee kan omspringen of hoe goedkoper de inkt, hoe meer geld en stress je jezelf bespaart. Weinig dingen zijn zo frustrerend als een belangrijk document willen afdrukken om dan te merken dat de helft van je tekst niet op het blad is verschenen. Met deze zeven tips verleng je de levensduur van je patronen en schaf je goedkoop een nieuwe toner aan.

1. Koop klooncartridges

Een onderzoek door de Nederlandse consumentenbond heeft aangetoond dat de kwaliteit van klooncartridges niet veel onderdoen van het origineel. Daarentegen is de prijs wel vaak een groot verschil. Hierdoor is het verstandig om voor een kloon te kiezen. Echter is navullen vaak geen goed idee. 71% van de ondervraagden ervaren problemen na het navullen van een cartridge.

2. Gebruik internet voor een goedkoop adres

Er zijn steeds meer online aanbieders van printerinkt, die veelal goedkoper zijn dan de specialist bij u in de buurt. Zo zult u op Amazon.de of Bol.com vaak al betere aanbiedingen vinden. Ook zijn er gespecialiseerde websites die u helpen bij het vinden van de goedkoopste oplossing. Inktvergelijker.nl is hiervan een voorbeeld.

3.Gebruik een ander lettertype

Arial is een sterk ingeburgerd lettertype dat bij heel wat teksten gebruikt wordt, maar het slorpt redelijk veel inkt op in vergelijking met andere fonts. Zuinigere lettertypes zijn onder andere Times New Roman, Calibri en Century Gothic, die tot een vierde minder inkt nodig hebben in vergelijking met Arial.

4. Print in zwart-wit

Waarom je dure kleureninkt verspillen als het niet noodzakelijk is? Pas de instellingen van je printer aan zodat je standaard grijstinten gebruikt wanneer je documenten afdrukt. Per vergissing iets in zwart-wit afdrukken terwijl je kleur wilde kost je minder dan de omgekeerde situatie.

5. Verwijder elementen die niet belangrijk zijn

Veel websites bieden je een inktvriendelijke versie aan van hun pagina’s als je deze wil afdrukken, waarbij automatisch kleurrijke advertenties of beelden zijn verwijderd. Is dat niet het geval, dan kan je hier zelf voor zorgen via services als Instapaper of extensies als Clean Print en Printfriendly.

6. Gebruik de kladmodus van je printer

Als je iets afdrukt waarvan je weet dat het geen topkwaliteit hoeft te zijn, schakel dan de kladmodus in van je printer. Dit is te veranderen in de voorkeursinstellingen van je printer, onder de tab “Print/kwaliteit” bij het aspect afdrukkwaliteit – kladmodus kan aangeduid worden met “Klad” of “Snel”.

7. Overweeg een andere printer

Jaagt je printer er naar jouw gevoel veel te vlug inktpatronen door, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een ander toestel. Vroeger gold de regel dat laserprinters veel zuiniger en sneller waren, maar dat is tegenwoordig minder het geval: inkjetprinters hebben op verschillende vlakken een inhaalbeweging gemaakt. Neem dan ook de tijd om bij de aanschaf van een nieuwe printer, de totale printkost te berekenen. Laat je vooral niet leiden door de aanschafprijs van de printer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>