Home / Financiën / Het beste ziekenfonds van België
Ziekenfonds

Het beste ziekenfonds van België

Vindt u het ook zo moeilijk om een geschikt ziekenfonds te kiezen? De meeste van ons kiezen eenmaal een ziekenfonds en wijzigen deze verder niet Toch loont het de moeite om eens kritisch te kijken!

In België kennen wij een verplichte ziekteverzekering, maar daarnaast kiezen bijna alle belgen ook voor een aanvullend ziekenfonds pakket. De verplichte ziekteverzekering is een tak van de Belgische sociale zekerheid  die de meeste gezondheidskosten en arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk of volledig terugbetaalt.In België wordt de verplichte ziekteverzekering, net als andere sectoren van de sociale zekerheid, gefinancierd door sociale bijdragen van werkgevers en werknemers. Deze bijdragen en andere relevante uitkeringen worden gecontroleerd en georganiseerd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) via de verschillende ziekenfondsen. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de ziekenfondsen actief in Vlaanderen.

ZiekenfondsWebsite
Partenawww.partena-ziekenfonds.be
Symbiowww.symbio.be
Securexwww.securex-mut.be
OZwww.oz.be
Vlaams neutraal ziekenfondswww.vnz.be
Nuetraal ziekenfonds Vlaanderenwww.nzvl.be
Liberale mutualiteitwww.ml.be
Christelijke Mutualiteitwww.cm.be
Socialistische Mutualiteiten www.socmut.be

Deze ziekenfondsen bieden tegelijkertijd ook een aanvullend verzekering pakket. De kosten van deze pakketten bij ieder ziekenfonds zijn ongeveer gelijk en bedragen tussen de 5 en 10 euro per maand per titularis. Kinderen zolang ten laste betalen meestal geen bijdrage. Hierdoor wordt het verschil per ziekenfonds voornamelijk gemaakt op basis van de vergoedingen. Afhankelijk van uw situatie (alleenstaand, gezin met of zonder kinderen, senior) en uw noden zijn er soms grote verschillen tussen de ziekenfondsen. Hieronder per categorie enkele belangrijke verschillen.

Sport en ontspanning

Voor sportabonnementen kan je tot 30 euro terugkrijgen bij de SymbioNeutraal ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams en neutraal ziekenfondsPartena en de Christelijke mutualiteit voorzien hier een tegemoetkoming tot 15 euro per jaar.

Reis je regelmatig, waardoor je wel eens een reisvaccin moet krijgen? Dan ben je bij het Vlaams en Neutraal ziekenfonds of het Neutraal ziekenfonds Vlaanderen het beste af. Zij voorzien een tegemoetkoming tot 75 euro per jaar.

Alternatieve geneeswijze

Gebruik je regelmatig alternatieve therapieën dan kan je het best bij Partena aansluiten. Zij voorzien een terugbetaling voor de breedste gamma aan alternatieve therapieën. Zo voorzien zij tussenkomsten voor osteopathie, chiropraxie, homeopathie, reflexologie, mesotherapie, shockwave therapie, acupunctuur of een manuele therapie. Je krijgt bij hun 6 sessies aan 10 euro per sessie terugbetaald. Verder voorziet Securex ook een tegemoetkoming van 10 euro per sessie voor 10 sessies maar de keuze voor het soort therapie is hier beperkter en de bijdragen voor de aanvullende verzekering hoger.

Koop je homeopathische geneesmiddelen? De meeste ziekenfondsen zoals Partena en Symbio voorzien hier een tegemoetkoming van 75 euro. De liberale mutualiteiten voorziet de laagste terugbetaling van maximum 62 euro te combineren met de terugbetaling van sessies alternatieve therapie.

Afkicken of preventieve onderzoeken

Je kunt ook een terugbetaling krijgen voor preventie- en opsporingsonderzoeken. Partena voorziet hier een terugbetaling van 10 euro per test met een maximum van 3 testen per jaar. Het soort testen omvat preventie- of opsporingsonderzoek naar kanker, cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegenaandoeningen en diabetes. Andere ziekenfondsen voorzien hier een geringe terugbetaling of hebben een grotere beperking voor de soort onderzoeken.

Ben je van plan te stoppen met roken dan ben je het beste af bij de liberale mutualiteit. Zij voorzien een tegemoetkoming van 50 euro voor de aankoop van hulpmiddelen om te stoppen met roken.

Optische producten

Terugbetalingen voor de aankoop van optische producten door de verplichte verzekering zijn moeilijk te verkrijgen tenzij voor kinderen. Gelukkig voorzien de ziekenfondsen hier wel een tegemoetkoming voor al is deze beperkt. Zo voorziet het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams en Neutraal ziekenfonds een tegemoetkoming van 50 euro per jaar met een extra tegemoetkoming van 50 euro per vier jaar. De meeste ziekenfondsen voorzien gemiddeld een toelage van 50 euro per 2 of 3 jaar. Plan je een laserbehandeling aan de ogen dan kan je een eenmalige tegemoetkoming bekomen. Deze wordt uitbetaald per oog. De tussenkomsten variëren bij alle ziekenfondsen tussen 100 en 125 euro per oog.

Pedicure

Het ziekenfonds Securex voorziet een tegemoetkoming tot 125 euro per jaar voor sessie bij een pedicure. Symbio komt tot 50 euro tussen en andere ziekenfondsen zoals Partena en de liberale mutualiteit komen tussen tot 30 euro.

Anticonceptie of aanstaande ouders

Vrouwen kunnen een terugbetaling krijgen voor anticonceptiva ‘s. Voor anticonceptiva voorziet Symbio de grootste tegemoetkoming van 40 euro voor de pil, vaginale ring, prikpil of de contraceptieve patch. 120 euro terugbetaling kan je verkrijgen voor het spiraaltje of implantaat. Dit enkel om de drie jaar.

Staat er een mogelijke uitbreiding van het gezin op het programma dan ben je zeker geïnteresseerd in de geboortepremie. Partena biedt 400 euro aan. Andere ziekenfondsen voorzien hier ook een tegemoetkoming maar deze ligt vaak lager of je moet al beide ouders aansluiten bij het ziekenfonds om van een hogere premie te genieten. Veel ziekenfondsen bieden naast de geboortepremie ook nog de mogelijkheid om de kosten van luiers in te brengen soms zelfs tot 225Є in de eerste 3 jaar (Vlaams en Neutraal ziekenfonds).

Jonge gezinnen

Jonge gezinnen met kleine kinderen zullen in de aanvullende verzekering vooral op zoek gaan naar terugbetaling voor sportkampen, stages voor de kinderen of een oppas voor zieke kinderen.

Voor stages, sportkampen, jeugdbewegingskampen speelpleinwerking voorzien sommige ziekenfondsen een tegemoetkoming. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen voorziet bijvoorbeeld een terugbetaling tot 170 euro terwijl de Christelijke Mutualiteit niets voorziet.

De oppas zieke kinderen kan tot 10 dagen per jaar gratis langskomen indien je aangesloten bent bij het Neutraal ziekenfonds Vlaanderen. Andere ziekenfondsen voorzien tot 8 gratis dagen zoals het Vlaams en neutraal ziekenfonds maar als je ze langer dan 9 uur nodig hebt mag je direct 125 euro betalen! De meeste ziekenfondsen voorzien een extra bijdrage vanaf het 10e uur. Ook is de oppas beperkt tot gemiddeld drie opeenvolgende dagen per ziekteperiode. Partena voorziet een oppas tot maximum 12 dagen per jaar tegen een lage prijs van 2 euro per uur. De Liberale Mutualiteit van het Vlaams Gewest biedt tot 10 dagen gratis per jaar aan.

Heeft je kind deskundig zorg nodig in verband met de met stem, spraak, taal, gehoor of slikken en moet hij daarvoor een logopedische behandeling volgen? Indien hij GEEN akkoord voor een gedeeltelijke terugbetaling kan bekomen door de verplichte verzekering dan kan hij genieten van tegemoetkomingen door de aanvullende verzekering. Dan kan je bij Partena terecht voor een tegemoetkoming tot 1001 euro. Zij voorzien een terugbetaling van 6.5 euro per sessie met een maximum van 154 logopediesessies over een periode van 5 jaar.

Gaat er een van de kinderen langs bij een psychotherapeut dan kan je 120 euro terugtrekken van de liberale mutualiteit van het Vlaams gewest. Het onafhankelijk Ziekenfonds voorziet hier een tegemoetkoming tot 100 euro en Partena tot 90 euro. Andere ziekenfondsen scoren hier lager. De CM werkt vooral samen met psychologen waardoor je keuzevrijheid beperkt is. Een exacte prijs wordt niet vermeld. Wel geniet je van een soort korting.

Conclusie

De kosten van de aanvullende ziekenfonds verzekeringen zijn beperkt, echter de voordelen die u heeft hangen sterk af van uw situatie. Ik hoop dat u gemotiveerd bent geraakt om eens kritisch na te denken of u wel bent aangesloten bij het juiste ziekenfonds. In veel gevallen zal u meer voordeel behalen indien u verandert. Voor meer informatie adviseer ik u om de websites van de ziekenfondsen te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>