Home / Financiën / Groepsaankoop energie: Gas, elektriciteit of stookolie
groepsaankoop

Groepsaankoop energie: Gas, elektriciteit of stookolie

Groepsaankopen van elektriciteit en gas winnen al enkele jaren aan populariteit, door samen met een hele groep consumenten energie (of een ander product) aan te kopen kunnen vaak veel betere prijzen bekomen worden. Voor een gemiddeld gezin kan dit zeker een besparing van minimaal 300 euro per jaar opleveren. Binnen deze groepsaankopen, kunnen twee groepen worden onderscheiden. Enerzijds zijn er de groepsveilingen en anderzijds de groepsonderhandelingen.

Een groepsveiling is een proces waar allereerst zoveel mogelijk mensen zicht inschrijven. Dit is vrijblijvend en zonder verdere verplichting tot aankoop. Vervolgens gaan geïnteresseerde aanbieders met elkaar een omgekeerd veilingproces aan, waar de goedkoopste aanbieder uit geselecteerd wordt. Pas op dit moment dient u te beslissen of het voorstel interessant is voor u! Groepsveilingen zijn voornamelijk populair voor de aankoop van gas en elektriciteit.

Groepsonderhandelingen zijn onderhandelingen uit naar van een groep bij een leverancier. Hier geeft een intermediair aan, dat hij een groep volgers heeft, die eventueel interesse hebben in een product of dienst. Vervolgens bedingt deze intermediair een betere prijs bij een leverancier dan een particulier normaal gesproken zou krijgen. Groepsaankopen komen vaker voor ondermeer voor zonnepanelen of elektrische fietsen.

Overzicht groepsveilingen:

Elektriciteit of Gas

 • Provincie Antwerpen organiseert jaarlijks een groepsaankoop elektriciteit en gas.
 • Provincie Oost-Vlaanderen organiseert jaarlijks een groepsaankoop elektriciteit en gas.
 • Provincie West-Vlaanderen organiseert jaarlijks een groepsaankoop elektriciteit en gas.
 • Ook Test-Aankoop organiseert een groepsaankoop, deze loopt over heel België
 • Samen Sterker, organiseert twee keer per jaar een groepsaankoop elektriciteit en gas per provincie.
 • Groepsaankoop via wikipower organiseert jaarlijks een groepsaankoop elektriciteit en gas en enkel milieuvriendelijke leveranciers op basis van een Greenpeace beoordeling worden geslecteerd.

Stookolie

 • Test aankoop lanceert om de 15 dagen een groepsaankoop voor stookolie.
 • Samen Sterker, organiseert per provincie groepsaankopen voor stookolie. Wel opletten want er gelden minimum afnames en inschrijving betekent vaak ook aankoop verplichting.
 • Groupasol organiseert groepsaankopen voor verschillende soorten stookolie, je kan inschrijven op de website.
 • Op deze website vind je meer informatie ivm groepsaankopen voor stookolie in de provincie Oost-Vlaanderen.

Daarnaast zijn er verschillende initiatieven in groepsaankopen. Twee initiatieven die actief zijn in de energie sector zijn:

 • Groepsofferte.be. Momenteel loopt er een groepsaanbieding op zonnepanelen.
 • Samensterker.be Heeft al kortingen bedongen op verschillende producten waaronder, zonnepanelen, condensatieketels en elektrische fietsen.

Wacht dus niet langer en wees verstandig. Elk jaar wisselen van energieleverancier levert u honderden euro’s per jaar op en overstappen is zeer eenvoudig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>