Home / Financiën / De laagste prijs garantie stelt niet veel voor
Prijsgarantie

De laagste prijs garantie stelt niet veel voor

Steeds meer winkels hanteren een laagste prijsgarantie, echter wie leest de kleine lettertjes? Wat garanderen deze winkels echt? Budgetvriend zoekt het uit!

In België hanteren de volgende grote ketens een laagste prijsgarantie:

BedrijfAanbod beperkingvergelijk webshop mogelijkSolden uitgeslotenGeografische beperkingToelichting
Neckermann
(Reizen)
JaJaNeeBelgiëMeer info
Dreamland
(Speelgoed)
NeeNeeJaOnline (België) Winkel (Lokaal)Meer info
Colruyt
(Supermarkt)
NeeJaJaLokaalMeer info
Mediamarkt
(Elektronica)
NeeNeeJaLokaalMeer info
Sunweb
(Reizen)
JaJaJaBelgiëMeer info
Pearl
(Opticien)
JaNeeJaBelgiëMeer info
Baby Dump
(baby artikelen)
NeeJaNeeBelgiëMeer info
Krëfel
(Elektronica)
NeeNeeJaLokaalMeer info
Vanden Borre
(Elektronica)
NeeNeeNeeLokaalMeer info

Bij het bekijken van de voorwaarden is een deel begrijpelijk. Het dient om hetzelfde product en service te gaan en de periode wanneer een beroep gedaan kan worden op de laagste prijs garantie is beperkt, meestal tussen de 14 en 30 dagen. Tevens moet er een bewijs zijn dat de geclaimde lagere prijs wordt aangeboden. Als we verder in de kleine lettertjes duiken, komen we ook voorwaarden tegen die je misschien niet zou verwachten.
728x90_BENL

Aanbod

Let goed op het aanbod wat onder de laagste prijsgarantie valt. De meeste aanbieders laten deze garantie gelden voor hun gehele aanbod, echter zijn er ook leveranciers die deze garantie slechts laten gelden op een deel van het aanbod. Vooral in de reisbranche valt op dat er een groot deel van het aanbod niet onder deze garantie valt. Bij Neckermann vallen lijnvluchten, flight only, autovakanties, citytrips, Disney, campings, bungalows en vakantieparken niet onder de laagste prijsgarantie en bij Sunweb vallen enkel pakketreizen onder deze garantie. Door het uitsluiten van een deel van het aanbod is het zeer aannemelijk dat deze aanbieder waarschijnlijk niet de goedkoopste is voor deze producten.

Geografische concurrentie

De online aanbieders van de laagste prijsgarantie bieden dit op basis van in België verkochte producten. Dit kan dus goed betekenen dat indien hetzelfde product verkocht wordt in het buitenland, u misschien wel een betere deal kan vinden. De meeste fysieke winkels werken echter met een lokale laagste prijs garantie, waar het soms zeer onduidelijk is hoe groot deze lokale regio is.

Solden

Producten die gekocht kunnen worden tijdens de Solden periode vallen bijna altijd buiten de laagste prijs garantie. Tevens worden prijzen niet vergeleken met eventuele outlets of andere speciale verkopen.

Prijzen in de winkel of online

Aanbieders maken tevens een verschil tussen online prijzen en prijzen in de winkel. Zodoende mag je bij veel aanbieders geen online prijzen vergelijken met de prijzen in de winkel. Dit beleid suggereert tevens dat de beste deals online te vinden zijn.

Conclusie

Op basis van een vergelijk van de kleine lettertjes van de laagste prijs garantie komt allereerst duidelijk naar voren dat er veel dingen worden uitgesloten. In de reisbranche zijn er veelal beperkingen in het aanbod. In de overige sectoren biedt men een laagste prijsgarantie aan, echter is deze vaak lokaal en niet in concurrentie met webshops. Tevens worden solden aanbiedingen of andere speciale acties vaak uitgesloten.

Vervolgens leggen aanbieders de verantwoordelijkheid van deze laagste prijzen uiteindelijk bij ons als consument. Men weet dat er niet veel consumenten zijn die na hun aankoop nog verder zoeken naar de beste prijs. Indien je dan toch een beroep kan maken op deze garantie betaalt men enkel het verschil terug. Hierdoor geeft de aanbieder niet de indruk actief bezig te zijn om de goedkoopste te zijn.

Zodoende staar u zeker niet blind op deze garantie, maar vergelijk zelf de prijzen. Vergelijk internetwinkels, let goed op solden aanbiedingen of bezoek eens een outlet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>