Home / Financiën / Betaal niet teveel: Tips om succesvol te onderhandelen

Betaal niet teveel: Tips om succesvol te onderhandelen

Waarom teveel betalen voor producten, indien dit niet nodig is? Het zit niet in onze cultuur om af te dingen. Wij betalen wat er op het prijskaartje staat. Echter als je over je schaamte heen stapt kan je veel geld besparen door te onderhandelen over deze prijs.

Het programma Volt over undercover afdingen liet al in 2011 zien dat je voor wat grotere uitgaven als sieraden, pannen, duurdere kleding, elektronica, etc, redelijk eenvoudig kortingen tussen de 5%-10% kan krijgen.

Ook een recent onderzoek door de consumentenbond bij onze noorderburen laat zien dat afdingen zin heeft. 80% van de ondervraagden had succes en kreeg een korting op de prijs en/of gratis accessoires indien ze hierom vroegen. Gemiddeld hebben ze zo’n € 500 aan voordeel bedongen. Vooral bij de aankoop van een auto schromen de meeste mensen niet om te onderhandelen over de prijs. Dat levert gemiddeld ongeveer € 1.100 aan besparing op.

Om tot succesvolle onderhandelingen is het belangrijk dat je goed voorbereid tewerk gaat. Het onderhandelingsproces doorziet en de juiste conclusie trekt. Hieronder enkele belangrijke tips.

Bereid je voor op het onderhandelen

Een goede onderhandeling begint met het onderzoeken van de mogelijkheden. Dat houdt in dat je voorbereidt een verkoopgesprek in kan. De verkoper is dat immers ook met allerhande trucs om jou blij te maken met een zo duur mogelijke aankoop.

 1. Weet welke kortingen er mogelijk zijn en welke korting het beste past bij jouw aankoop (prijs verlaging, extra accessoires, kwantumkorting).
 2. Win informatie in voordat je de aankopen gaat doen. Hoe meer informatie je hebt, des te sterker je onderhandelingspositie. Verzamel vooraf productinformatie en marktgegevens. Weet wat de dienst of het product elders kost, niet alleen op Internet, maar ook in andere winkels.
 3. Houd ook zeker rekening bij het selecteren van het te kopen product met het model. oudere modellen worden vaak iets moeilijker verkocht dan het nieuwste van het nieuwste. Hierdoor is er ook iets eenvoudiger korting op te bedingen.
 4. Bedenk goed naar welke winkel je gaat om te onderhandelen. Een Mediamarkt of VandenBorre met zijn laagste prijs garantie is een andere omgeving om te onderhandelen dan een specialist die jou informatief aan het juiste product probeert te helpen. Een kleine zelfstandige heeft vaak iets minder marge, waardoor jou kans op succes kleiner zijn. Tevens is het eenvoudige indien soortgelijke winkels bij elkaar zitten om vervolgens naar de buren te lopen.

Het onderhandelingsproces

Na een goede voorbereiding begint het daadwerkelijke onderhandelingsproces. Realiseer je altijd dat je niets te verliezen hebt. Het is immers een spel. Kies hierin een aanpak die bij je past. De ene consument voelt zich prettiger bij een directere aanpak, de ander bouwt liever eerst een band op met een verkoper. Echter zouden onderstaande tips moeten helpen om dit spel succesvol te spelen.

 1. Spreek een verkoper aan van wie je verwacht dat hij kan, wil en mag onderhandelen.
 2. Zorg dat er geen andere klanten bij staan als je gaat afdingen. Kies een rustig moment.
 3. Straal uit dat je iets wilt kopen. Anders zal de verkoper geen tijd en moeite willen investeren.
 4. Bouw een ‘relatie’ op met je onderhandelingspartner: wees vriendelijk en geïnteresseerd, stel vragen over het product.
 5. Noem in het begin van de onderhandeling geen concrete bedragen. Zeg bijvoorbeeld dat je het product ‘een stuk goedkoper’ wilt.
 6. Begin altijd met een lager bod dan je uiteindelijk bereid bent te betalen, zodat je ruimte hebt om te onderhandelen.
 7. Onderhandel eerst over een korting op de prijs en pas daarna, als er écht geen korting inzit, over gratis extra’s.
 8. Voor winkeliers kan het makkelijker zijn om gratis extra’s te geven, dan korting. Tijdens een onderhandeling kun je daarom ook vragen om een gratis accessoire of extra service. Hier reageren verkopers over het algemeen vrij positief op.
 9. Bedenk goed wat de waarde van gratis extra’s is. Weegt die op tegen een korting in een andere winkel, en kun je de extra’s wel gebruiken?
 10. Spaarzaam informatie weggeven is essentieel bij afdingen. Probeer bijvoorbeeld niet meteen te vertellen dat je op zoek bent naar 2 matrassen en onderhandel eerst over de prijs van 1 matras. Daarna kun je vragen of je meer korting krijgt als je er 2 koopt: de winkelier spaart dan immers administratie- en transportkosten.

Niet bang zijn om nee te zeggen!

Bedenk dat winkels er op zijn ingericht om jou te laten kopen en dat verkopers betaald worden om je meer te laten kopen. Je zult misschien een vervelend gevoel kunnen ervaren dat onbewust optreedt als je toch besluit om het product niet te kopen. Iemand heeft bijvoorbeeld veel tijd aan je besteedt en een natuurlijk onbewust gevoel zegt dan dat je wat moet terug doen.

Tot slot is het heel denkbaar dat dit zeker niet eenvoudig zijn voor een eerste keer. Echter als je het eenmaal door hebt is het niet alleen leuk, maar houd je ook nog wat extra centen in je zak. Je zal steeds makkelijker over gevoelens heen stappen en je realiseren dat het een spel is. Nee zeggen hoort er gewoon bij en zal je zeker doen indien het niet de juiste deal is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>