Home / Dagje uit / Gratis zwemmen en speelplezier in Vlaanderen
blaarmeersen_gent

Gratis zwemmen en speelplezier in Vlaanderen

De zomer komt eraan. De temperaturen stijgen en ook de vakantie staat voor de deur. Om van het heerlijke zomerse weer te genieten trekken veel Vlamingen naar de kust. Helaas zorgt dit voor lange files, terwijl er vaak goede gratis zwemalternatieven in uw buurt zijn. Hierbij een overzicht.

West vlaanderen: Domein De Gavers (Harelbeke)

In West-Vlaanderen kan u gaan zwemmen in het Gavermeer in domein De Gavers. De Gavers heeft een afgesloten zwemzone voor waterratten en een ligweide voor zonnekloppers. Tevens zijn er de nodige sanitaire voorzieningen (toiletten en douches) aanwezig. De waterplas is omgeven door bossen, wandel- en fietspaden. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuinen op het domein.

Tussen april en oktober kun je er op warme en zonnige dagen gratis terecht voor een duikje in het water (let op: alleen bij aanwezigheid van redders).

Adres:
Eikenstraat 131
8530 Harelbeke

Oost vlaanderen: Blaarmeersen (Gent)

De Blaarmeersen is een recreatiedomein in Gent met zwemmogelijkheden voor alle leeftijden. Voor kinderen tot 12 jaar is er de krekelplas. Deze zwemplas is maximaal één meter diep en omgeven door een strandzone en een groene berm. Leeft u uit met de spuitfiguurtjes, de twee vlotjes die u naar de eilandjes vervoeren, de twee glijbaantjes en het water-zandspeeltoestel.
De ouderen kunnen zwemmen binnen de afgebakende zwemzone (366 m lang – maximale diepte 2m) in het meer. Hier is tevens een grote glijbaan aanwezig. Douches en toiletten zijn aanwezig aan de rand van het zwemstrand.

Openingsuren zomervakantie: elke dag van van zonsopgang tot zonsondergang. Redders aanwezig in juli en augustus: dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur en in het voor- en najaar: 13u00 tot 18u00 bij goed weer.

Adres:
Zuiderlaan 5
9000 Gent

Antwerpen: Boekenberg (Deurne)

Wie graag eens tussen salamanders of andere waterfauna of -flora zwemt, kan terecht in de ecologische zwemvijver van het Boekenbergpark. Deze Antwerpse zwemkom is eigenlijk een omgebouwd zwembad: het chloor werd vervangen door planten, waardoor het water op een natuurvriendelijke manier zuiver blijft.

De zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne was in 2007 de eerste ecologische zwemvijver van België en meteen ook de grootste van Europa. Er zijn twee baden aanwezig, het groot bad (diepte 1,80m – 1,50m) en het klein bad (diepte 50cm). Speciaal bodemmateriaal en een helofytenfilter van meer dan 22.000 planten zuiveren het water op een natuurlijke manier. Naast de zwemvijver is er een ligweide aanwezig.
De zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne is de grootste ecologische zwemvijver van Europa. Speciaal bodemmateriaal en planten zuiveren het water op een natuurlijke manier, waardoor het zwembad geen chemicaliën bevat.

Openingsuren zomervakantie: maandag tot en met zaterdag van 12 tot 19 uur; zondag van 11 tot 18 uur

Adres:
Van Baurscheitlaan
2100 Deurne

Tip boekenberg – de speeltuin!

De firma Krambamboul heeft de nieuwe speeltuin ontworpen. Het speelterrein heeft de oorspronkelijke vierdelige structuur van de vroegere kasteeltuinen terug, waardoor elke leeftijdsgroep een eigen plek heeft. De heraanleg verloopt in twee fases. Een eerste deel is nu volledig afgewerkt en biedt speelruimte aan kinderen van 0 tot 12 jaar. Eén van de vier kasteeltuinen is volledig voorzien met leuke toestellen voor de allerkleinsten. Kinderen vanaf vier jaar kunnen terecht in de andere vakken om te klimmen, klauteren en glijden. De stad heeft aandacht geschonken aan een fantasiespel en een constructiespel in de zandbakken. Het tweede deel van het speelterrein wordt aangelegd na de zomervakantie en vormt een avontuurlijke speelslinger voor de durvers vanaf 12 jaar.

Limburg : Paalse plas (Beringen)

Op de oevers van de 40 hectaren grote plas vind je een lig- en speelweide, zitbanken, een strand en een avontuurlijk speelschip en het Fietscafé. Voor vissers zijn er afgebakende zones en een aantal hengelsteigers. Op het water gaan is ook mogelijk. De Paalse Plas is al jaren de thuishaven van zeil- en windsurfclub Sirocco.
In de periode van 1 april t/m 31 oktober is het domein Paalse Plas toegankelijk van 6 tot 22 uur. In de periode 1 november t/m 31 maart van 7 tot 20 uur.
De zwemvijver is enkel open in juli en augustus. Bij groene vlag is er een operationele reddingsdienst en is zwemmen toegelaten. Bij rode vlag is er geen reddingsdienst. Zwemmen is dan verboden.

Adres:
Holststraat 85
3583 Paal

Limburg:  Recreatieoord ’t Fonteintje (Beringen)

Het recreatieoord staat bij vele mensen bekend als ‘het kapelleke’, omdat het is gegroeid rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-aan-de-staak, en al sinds 1826 gekend is als bedevaartsoord.
In dit bosrijke gebied staat de uitkijktoren centraal. Wie de bijna 30 meter hoge toren beklimt, kijkt uit over het typische Kempenlandschap. Het domein omvat een speeltuin, minigolf, trickpinbanen, een plonsvijver en talrijke mooie kampeerterreinen voor jeugdverenigingen. Sportievelingen kunnen er terecht op de fit-o-meter of voor een oriëntatieloop.

De plonsvijver is enkel open in de zomervakantie bij mooi weer (+25°C) en dit van 12u tot 19u

Adres:
Fonteintjesstraat 30
3582 Beringen

Limburg: Recreatiepark De Plas (Houthalen)

Recreatiepark ‘De Plas’, met zijn zwemvijver van 20 ha en het zandstrand met afgebakende zwemzone, heeft alles voor een daguitstap vol zwemplezier met het hele gezin.
Zwemmen is enkel toegelaten binnen de voorziene zwemzone en tijdens de openingsuren. De zwemzone is geopend van 1 juli tot en met 31 augustus van 10 tot 18 uur op voorwaarde dat de groene vlag uithangt (de rode vlag betekent: verboden te zwemmen).

Adres:
Binnenvaartstraat
3530 Houthalen-Helchteren

Limburg: De Steenberg (Kinrooi)

In Limburg kan u zonnen, zwemmen en zandkastelen bouwen in De Steenberg. Ook hier wordt het zandstrand elke zomer bevolkt door zonnekloppers. Op zonnige dagen houden redders een oogje in het zeil. Kleedhokjes en toiletten zijn aanwezig in het strandhuis.

Openingsuren zomervakantie: elke dag van zonsopgang tot zonsondergang

Adres:
Maasdijk 1
3640 Kinrooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>